Jij bent de hoofdrolspeler in jouw leven.

Alle familie, vrienden, kennissen en personen er omheen, zijn jouw medespelers/ figuranten in jouw toneelstuk, waarvan jij de hoofdrolspeler bent.
En, zoals jij zijn jouw medespelers hoofdrolspelers in hun eigen toneelstuk, en ben jij een medespeler/ figurant in hun leven.

Denk en beslis daarom alleen voor jezelf en niet voor een ander. De ander weet heel goed hoe zijn of haar script van het toneelstuk eruit ziet, en zal hierom bepaalde keuzes maken. Natuurlijk kun je af en toe een voorzet geven (ideeën aandragen) maar laat de ander vooral de eigen keuze maken. Hierdoor leert iedereen, en zal iedereen het script volbrengen. (Blauwdruk)

Jouw mening hoeft niet speciaal aan te sluiten op de mening van een ander. Ieder heeft zo zijn of haar eigen zienswijze.
Ik zeg altijd zo; wij kijken allemaal door een andere bril met een andere sterkte.
Jouw waarheid hoeft niet mijn waarheid te zijn en vice versa.

Deel jouw inzichten en meningen, maar dring ze niet op.

Toch gebeurd dit regelmatig. Wij proberen elkaar ervan te overtuigen dat onze denkwijze/ mening de enige juiste is en geven de ander weinig tot geen ruimte voor hun eigen denkwijze/ mening.

Zoals ik al schreef, iedereen speelt de hoofdrol in zijn of haar toneelstuk, zo ben ik een medespeler/ figurant in jouw leven. Jij die dit nu leest.

Zie het als een cirkel.
In het midden van de cirkel zet je een stip, en die stip ben jij. Alles draait om jou en jou heen. Op de lijn van de cirkel staan jouw medespelers en figuranten.
En als je nu een evenredige cirkel om alle medespelers zet, zodat zij in het midden van hun eigen cirkel staan. Dan zijn zij weer het middelpunt van de cirkel en bij jij weer de medespeler van. En wat gebeurd er nog meer wanneer je dit doet? Iedereen is op een bepaalde manier met elkaar verbonden, want de cirkels raken en overlappen elkaar. Ik ben jij en jij bent ik, samen zijn wij een. En samen spelen wij het toneelstuk van ons leven, iedereen als hoofdrol speler en als figurant tegelijk.

Soms zijn wij ons script kwijt en weten we het niet zo goed meer. In het echte leven hebben wij geen souffleur*, wij hebben alleen onszelf, ons eigen ik.
Hoe kom je dan weer bij jouw script terecht? Dat jij weer weet wat jouw doelstelling voor dit leven is.
Je kunt (spirituele) boeken lezen, met mensen praten (figuranten in jouw leven) die jou advies kunnen geven. Of je kunt andere mensen als voorbeeld zien. Allemaal niets mis mee.
De adviezen van een ander kun je wel degelijk meenemen, want soms heb je een schopje van iemand anders nodig om weer te kunnen zien.
Maar wat het allerbelangrijkste is; VOLG JOUW EIGEN HART, jouw eigen gevoel! Jij weet als geen ander.
Voelt het niet goed, dan niet doen. Twijfel je? Ik zeg altijd; bij twijfel, niet doen.

Volg jouw hart en laat jouw medespelers dit ook doen.
Jij kan een ander helpen door te zijn wie je echt bent, zo komt iedereen uiteindelijk bij zijn ware ik en juiste script terecht.

*souffleur is iemand die tijdens een toneelstuk de tekst volgt op het blad en de acteurs, indien nodig, hun tekst helpt herinneren.


Delen mag, graag met bronvermelding
(c) Marcel Wigman 29-4-2014