Zijn wij niet gewoon luxe slaven in het westen?

Wanneer je wordt geboren is alles open en helder. Geen verplichtingen, alles puur.
Dan moet je naar school om dingen te leren die “belangrijk” zijn. Kom je in de pubertijd, worstel je met jezelf en proberen de meeste van ons zich aan te passen en te voldoen aan wat wij denken dat de buitenwereld wil zien.
Er word ons geleerd dat je succes in het leven moet hebben en veel geld moet verdienen wil je lekker kunnen leven en een belangrijke positie innemen in de maatschappij.
Want dat is echt belangrijk.

Maar is dat echt waar?
Wie wil er een groot deel van zijn leven nu echt besteden aan verplicht werken?
Want wanneer wij niet werken heb je toch echt een uitdaging in de westerse maatschappij. Onze regering verplicht ons een belachelijke zorg verzekering af te sluiten, belasting te betalen over alles wat wij verdienen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Wanneer je een huis koopt of huurt zitten hier ook weer allerlei regels en betalingsverplichtingen aan vast, maar is het niet ons geboorterecht om ergens te wonen? Toegang te hebben tot water? Zonder dat wij daar gigantische bedragen voor moeten betalen? Zonder dat wij daadwerkelijk willen moeten we wel werken in de sleur om aan al deze verplichtingen te kunnen voldoen. Doen we dit niet, dan sta je op straat en kun je in de westerse wereld niets. (Mits je besluit om als monnik door het leven te gaan, maar niet iedereen ambieert dit.)

Vandaag wilde ik ergens parkeren, 5€ per uur?? Is de wereld niet van ons allemaal? Wie bepaalt dat ik ergens niet mag staan mits ik daar 5€ per uur voor betaal. Ik ben niet naïef en snap dat er bepaalde regels nodig zijn om zo toch een bepaalde structuur te creëren, maar overdrijven we hier nu niet?

Dan is er nog iets wat ik niet begrijp. Men heeft overlast van ganzen, dus besluiten we maar om er 100.000 af te maken. Heeft de dierenwereld ook niet last van de mens, want het zijn wij die de gebieden inlijven en de dieren verdrijven! Dieren zijn net zo veel waard als een mens, zijn ook levende wezens. Het zou wat zijn wanneer de dieren in opstand komen en besluiten om 100.000 mensen af te maken omdat wij in de weg zitten.

Van de week wilde ik wat contant geld op mijn bankrekening storten. Kosten 6,30! Stelletje dieven, voor wat? Ik moet zelf de flappen in het apparaat stoppen en dan durven ze daar geld voor te vragen…en helaas hebben we de banken nodig want hoe anders kunnen wij onze rekeningen betalen die ons verplicht worden?

Kom ik weer terug op de titel. De slavernij anno 2011.
Je moet dus wel werken want geld hebben wij nodig. Moderne slavernij in een maatschappelijk geaccepteerde vorm.
Ook ik werk natuurlijk maar heb het geluk mijn hart te volgen. Ik doe wat ik leuk vind en zie het daarom niet als werk. Ik ga met plezier naar mijn “werk” en haal hier veel energie uit.
Ik vind het belangrijk om als ik dan toch moet werken, iets te doen waar mijn hart blij van wordt. Je brengt veel tijd door op je werkplek, meer dan in je eigen huis. Wil je jezelf daar dan niet thuis voelen?
Ik wel hoor! Al met al is er niemand die op zijn sterfbed zegt; had ik maar meer tijd op mijn werkplek doorgebracht.


Delen mag, graag met bronvermelding
(c) Marcel Wigman 29-4-2014