Hoe moet je mediteren?

Hoe begin ik met mediteren?

Wil je gaan beginnen met mediteren maar weet je niet hoe?
In deze blog neem ik je mee op reis in de wereld van Meditatie.

Mediteren kan op vele manieren.
We gaan beginnen met een makkelijke vorm van meditatie.
De ademhaling. (Klik hier voor de gesproken versie op youtube)

 

Music by: The Things That Keep Us Here by Scott Buckley | Soundcloud
Music promoted by Free Stock Music
Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)

Stap 1
Allereerst zorg je er voor dat je niet gestoord kan worden!
Zet jouw telefoon op stil of op de vliegtuigstand.
Zoek een plek waar jij alleen kan zijn, waar jij jezelf kan afsluiten voor jouw omgeving. Ga rechtop zitten op een stoel, op de grond of op een meditatie kussen. Het is belangrijk dat jij comfortabel zit. Zit je op een stoel, zet dan je voeten plat op de grond en leg je handen op je bovenbenen.

Stap 2
Sluit je ogen.
Ga met je aandacht naar jouw ademhaling. Adem rustig in, en adem rustig weer uit. Voel hoe jouw longen zich vullen met zuurstof. Voel hoe de lucht jouw longen weer verlaat wanneer je uit ademt. Dit herhaal je een aantal keer. Hou je niet vast aan hoe vaak je dit moet doen. Gewoon totdat je voelt dat het tijd is om door te gaan naar de volgende stap.

(Merk je een gedachte op, geef daar dan geen aandacht aan, ga er niet mee in gesprek. Laat de gedachte los. Begin je net met mediteren, dan kan het zijn dat er veel gedachten voorbij komen. je zult merken dat dit “minder” gaat worden naarmate je vaker mediteert. Wanneer je vaker mediteert merk je dat een gedachte sneller los kan laten. Niet alleen tijdens meditatie, maar ook tijdens je dagelijks leven. Dat is een mooi bijkomend voordeel.)

Stap 3
Blijf met je aandacht bij jouw ademhaling. Adem nu in door je neus. Houd even vast, en adem weer uit door je mond. Herhaal dit een aantal keer. Ook nu maakt het niet uit hoe vaak je dit doet. Adem weer heel bewust. Voel hoe jouw longen zich vullen met lucht en hoe de lucht je longen weer verlaat.

Stap 4
Wanneer je er klaar voor bent, open je je ogen. Beweeg je vingers, handen, voeten en rek jezelf uit. 

Gefeliciteerd, dit was jouw eerste meditatie.

Ik ben benieuwd naar je ervaring!
Deel hieronder je ervaring of reactie. Misschien heb je vragen? Ook die kun je hieronder stellen.

Afbeelding van Okan Caliskan via Pixabay

Wil je verder leren mediteren?

Ik heb 3 verschillende meditatie cursussen ontworpen. Eventueel kun je er ook voor kiezen om losse meditatie sessie met mij te doen waarbij ik je mijn kennis overdraag.